Quilts als verbindende factor

Quilts als verbinding tussen vluchtelingen van 1945 en vluchtelingen van 2016.

De gemeente Noordenveld heeft 2016 uitgeroepen tot het jaar van de vluchteling. De Stichting Oost West Kontakten draagt daarin bij met een combinatie van een tentoonstelling van originele Quilts gebruikt door vluchtelingen rond 1945 en een meerdaagse workshop voor statushouders/vluchtelingen en andere inwoners van onze gemeente.

De tentoonstelling “De verbindende kracht van Quilts”.
Tijdens en kort na  de tweede wereldoorlog  moesten veel mensen, met name vrouwen en kinderen, vluchten vanuit de Oekraïne. Mannen moesten, tegen hun zin, dienen in het Sovjet leger of werden verbannen naar Siberië.  Velen kwamen terecht in Noord Nederland. De vluchtelingen, in dit geval Mennonieten, werden hier gastvrij ontvangen. Alleen de mogelijkheden waren in het berooide Nederland bijzonder beperkt. Vanuit Amerika werden hulpgoederen gestuurd, waaronder quilts die bedoeld waren als warme dekens voor de vluchtelingenopvang.

Deze originele quilts uit 1945 worden 26 november t/m 30 december tentoongesteld in de Doopsgezinde kerk in Roden.
Doopsgezinde kerk - Padkamp 2B - 9301 AX Roden.

Een ieder is welkom op woensdagmiddag t/m zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. De toegang is gratis.
Deze tentoonstelling die na o.a St. Marie aux Mines, in de Elzas, Mittenwalde (Berlijn) en Karlsruhe nu ook in Roden te bezichtigen is, vertelt het vluchtelingenverhaal “achter de quilts”.

Workshops.
De workshop “quilts maken” voor statushouders/vluchtelingen en andere inwoners van de gemeente Noordenveld.
Anno 2016 worden quilts veelal niet meer gemaakt om als deken dienst te doen, maar is het maken van quilts verheven tot een creatief- en artistiek- proces. Anno 2016 moeten echter nog steeds vluchtelingen worden opgevangen. Integratie binnen de bevolking en taalvaardigheid, zijn hierbij sleutelwoorden.
De Stichting Oost West Kontakten wil door deze meerdaagse workshop voor statushouders en lokale bevolking een creatieve en gezellige bijdrage leveren aan deze integratie. Niet de quilts zelf, maar het samen leren quilts maken moet bijdragen aan de noodzakelijke warmte in onze samenleving. In o.a. Zwitserland is deze combinatie van tentoonstelling en workshop succesvol gebleken. De workshop wordt gegeven door de leden van de Quiltgroep Roden en daar zijn dankzij een gemeentelijke bijdrage geen kosten aan verbonden. De workshops worden gehouden in de Doopsgezinde kerk gedurende de openingstijden van de tentoonstelling “De verbindende kracht van quilts”.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de Stichting Oost-West Kontakten.
Tel. +31 (0) 594 512 265  -  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.